Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Οι ποδοσφαιριστές που άφησαν τη ζωή τους στα γήπεδα

Περισσότερα από 70 ονόματα ποδοσφαιριστών «έσβησαν» κατά τη διάρκεια επίσημου αγώνα, φιλικού ή αγώνα προετοιμασίας.

Μεγαλώνει συνεχώς η μακάβρια λίστα των ποδοσφαιριστών που άφησαν τη ζωή τους στα γήπεδα. Περιλαμβάνει περισσότερα από 70 ονόματα ποδοσφαιριστών που «έσβησαν» κατά τη διάρκεια επίσημου αγώνα, φιλικού ή αγώνα προετοιμασίας. Τελευταίο θύμα ο Νιγηριανός επιθετικός, Χένρι Ιχελβέρε Τσινόνσο, ο οποίος κατέρρευσε στη διάρκεια αγώνα της ρουμανικής Ντέλτα Τούλτσεα, που αγωνίζεται στη Β΄ κατηγορία της χώρας. Ο 21χρονος φορ αγωνιζόταν στη φιλική αναμέτρηση με την Μπαλοτέστι, στο δεύτερο ημίχρονο της οποίας κατέρρευσε. Οι γιατροί προσπάθησαν να επαναφέρουν τον άτυχο ποδοσφαιριστή, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Η αιτία θανάτου δεν έγινε άμεσα γνωστή, ενώ ο παίκτης δεν φέρεται να είχε στο παρελθόν προβλήματα υγείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αγώνας στο Μπαλοτέστι, που βρίσκεται κοντά στο Βουκουρέστι, διεξαγόταν υπό θερμοκρασία που «άγγιζε» τους 40 βαθμούς Κελσίου.
Να θυμίσουμε ότι στα μέσα του περασμένου Απριλίου, ο 25χρονος μέσος της Λιβόρνο, Πιερμάριο Μοροζίνι, κατέρρευσε στον αγωνιστικό χώρο στη διάρκεια του αγώνα με την Πεσκάρα για τη Β΄ κατηγορία (Serie B) και άφησε την τελευταία πνοή του από ανακοπή. Είχαν προηγηθεί ο Καμερουνέζος Μαρκ-Βιβιέν Φοέ τον Ιούνιο του 2003 στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών (σωριάστηκε στο έδαφος στο ματς με την Κολομβία), ο Ούγγρος διεθνής, Μίκλος Φεχέρ (υπέστη ανακοπή στο ματς της Μπενφίκα με την Γκιμαράες) αλλά και ο Αντόνιο Πουέρτα της Σεβίλης (κατέρρευσε στο ματς με τη Χετάφε, πέθανε τρεις ημέρες αργότερα μετά από παρατεταμένα καρδιακά επεισόδια).
Το πρώτο καταγεγραμμένο θύμα ήταν ο Ουίλιαμ Κρόπερ, στις 13 Ιανουαρίου 1889 και το τραγικό περιστατικό, καταγράφηκε στην Αγγλία. Ο ποδοσφαιριστής της Στάβελεϊ υπέστη ρήξη του εντέρου στον αγώνα απέναντι στην Γκρίμσμπι Τάουν και πέθανε την επόμενη ημέρα.
Από το 2007, έχουν πεθάνει 22 ποδοσφαιριστές σε όλες τις γωνιές του πλανήτη, από τη Βοσνία και την Ισπανία, έως τη Λιβερία και την Ινδία.
Η μακάβρια λίστα από το 2007 έως και σήμερα:
27 Μαρτίου 2007 – Ιβάν Κάρατσιτς
Ο άσος της Σιρόκι Μπρίγεκ υπέστη καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια προπονητικού ματς στη Βοσνία/Ερζεγοβίνη.
28 Αυγούστου 2007 – Αντόνιο Πουέρτα
Τρεις μέρες έδωσε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή ο άσος της Σεβίλης, που είχε καταρρεύσει στο ματς με τη Χετάφε. Άφησε την τελευταία πνοή του στο νοσοκομείο μετά από πολλές καρδιακές προσβολές. Σύμφωνα με το τελευταίο ιατρικό ανακοινωθέν, ο θάνατός του οφειλόταν σε εγκεφαλοπάθεια από τη μη οξυγόνωση του αίματος και δυσλειτουργία οργάνων, αιτία του παρατεταμένου καρδιακού επεισοδίου που προκάλεσε τη διακομιδή του στο νοσοκομείο.
29 Αυγούστου 2007 – Τσασβέ Νσόφουα
Ο 27χρονος στράικερ από τη Ζάμπια έχασε τη ζωή του από ανακοπή σε φιλικό ματς της ισραηλινής Χάποελ Μπερ Σεβά απέναντι στη Μακάμπι Μπερ Σεβά.
29 Αυγούστου 2007 – Φιλ Ο`Ντόνελ
Έφυγε από τη ζωή κατά τη διάρκεια του αγώνα της Μάδεργουελ με τη Νταντί Γιουνάιτεντ. Ο 35χρονος έπεσε στο έδαφος προς το τέλος του αγώνα, για πέντε λεπτά δεχόταν τις πρώτες βοήθειες των ιατρών και αμέσως μετά με ασθενοφόρο διακομίσθηκε στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του. Ο θάνατός του αποδόθηκε σε καρδιακή ανεπάρκεια.
9 Φεβρουαρίου 2008 – Γκάι Τσινγκομά
Άφησε την τελευταία πνοή του μετά τον αγώνα της Λιμπρβίλ με την Ουνιόν Σπορτιβ Μπιλιαντζάμι. Κατά τη διάρκεια του αγώνα, ο Τσινγκομά συγκρούστηκε με αντίπαλό του, όμως αμέσως μετά το τέλος κατέρρευσε. Τα ιατρικά επιτελεία και των δύο ομάδων προσπάθησαν να του δώσουν τις πρώτες βοήθειες, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
16 Φεβρουαρίου 2008 – Χερβέ Κινγκ
Κατέρρευσε στο 17ο λεπτό του αγώνα της Ρινγκμέρ με την Θρι Μπρίτζες. Ο θάνατος του, οφείλεται σε καρδιακή προσβολή.
3 Απριλίου 2008 – Χρβόγε Τσούστιτς (Κροατία)
Ο 24χρονος ποδοσφαιριστής της Ζαντάρ τραυματίστηκε σοβαρά σε μια διεκδίκηση της μπάλας και χτύπησε με δύναμη το κεφάλι του σε τοίχο της κερκίδας, στη διάρκεια του αγώνα της ομάδας του εναντίον της Τσιμπάλια Βινκόφσκι. Ο ποδοσφαιριστής υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, όμως δεν άντεξε και πέντε ημέρες αργότερα έχασε τη «μάχη» για να κρατηθεί στη ζωή στα 24 χρόνια του.
31 Μαΐου 2008 – Ρούστεμ Μπουλάτοφ
Αισθάνθηκε αδιαθεσία κατά τη διάρκεια του αγώνα της Τορπέντο Καλούγκα. Πέθανε αργότερα την ίδια ημέρα στο νοσοκομείο.
15 Μαρτίου 2009 – Τζουμάντι Αμπντί
Δέχθηκε κλωτσιά από αντίπαλό του (Ντένι Ταρκάς) στον αγώνα της Μποντάνγκ με την Περσέλα Λαμονγκάν, σε μια προσπάθεια να του αποσπάσει την μπάλα. Ο Τζουμάντι πέθανε στο νοσοκομείο οκτώ ημέρες αργότερα, από σοβαρή λοίμωξη.
26 Μαΐου 2009 – Ορομποσάν Αντουν
Ο γκολκίπερ της Ουάρι Γουλβς, πριν από τον εκτός έδρας αγώνα με την Ενούγκου Ρέιντζερς, δέχθηκε επίθεση από κακοποιούς (οι αρχές υποψιάστηκαν ότι επρόκειτο για οπαδούς της αντίπαλης ομάδας). Τρεις ημέρες αργότερα, κατά τη διάρκεια της προπόνησης, άφησε την τελευταία πνοή του από εσωτερική αιμορραγία.
8 Αυγούστου 2009 – Ντάνι Χάρκε (Ισπανία)
Ο 26χρονος αρχηγός της Εσπανιόλ, περίου δύο χρόνια μετά την απώλεια του Πουέρτα, άφησε την τελευταία πνοή του στο Κοβερτσιάνο της Ιταλίας, όπου βρισκόταν η αποστολή των Καταλανών για προπονητικό καμπ, αλλά και για φιλικές αναμετρήσεις. Ο θάνατός του οφειλόταν σε καρδιακή προσβολή.
15 Νοεμβρίου 2009 – Μαουρίτσιο Γκρέκο (Γερμανία)
Κατέρρευσε κατά τη διάρκεια του αγώνα της Γκούλντενστερν απέναντι στην Λούπο Μαρτίνι Βόλφσμπουργκ. Άφησε την τελευταία πνοή του λίγο αργότερα στο νοσοκομείο.
6 Μαρτίου 2010 – Εντουράνς Ινταχόρ (Νιγηρία)
Ο 25χρονος Νιγηριανός επιθετικός άφησε την τελευταία πνοή του κατά τη διάρκεια αγώνα για το πρωτάθλημα του Σουδάν, αφού πρώτα δέχθηκε μια αγκωνιά. Ο Ινταχόρ έπεσε αναίσθητος στο έδαφος στο 13ο λεπτό της αναμέτρησης της ομάδας του, Αλ Μερέκ, με την Αμάλ, αφού πρώτα χτυπήθηκε από αγκώνα συμπαίκτη του, κατά λάθος. Αν και του παρασχέθηκαν άμεσα οι πρώτες βοήθειες, έχασε τη μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.
8 Μαρτίου 2010 – Μπαρθόλομιου Οπόκου (Γκάνα)
Ο Γκανέζος κεντρικός αμυντικός της Κέσμπεν έπεσε αναίσθητος επτά λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα με τη Λίμπερτι. Ο άτυχος Οπόκου έχασε την επαφή με το περιβάλλον λίγο πριν από τη λήξη του εκτός έδρας αγώνα της ομάδας του και διακομίσθηκε αμέσως σε νοσοκομείο. Οι πρώτες ενδείξεις ανέφεραν ότι θα ξεπερνούσε τον κίνδυνο, ωστόσο λίγες ώρες αργότερα έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 20 ετών.
Μάιος 2010 – Γκόραν Τούνιτς (Κροατία)
Ο 32χρονος Κροάτης έκανε, στον αγώνα της Μλάντοστ με την Χρβάτσκι Σόκολ (5η κατηγορία), σκληρό μαρκάρισμα σε αντίπαλο και ο διαιτητής του αγώνα έδειξε το σημείο του πέναλτι και του έβγαλε κίτρινη κάρτα, θεωρώντας ότι έκανε «θέατρο» για να αποφύγει την «εσχάτη των ποινών», αφού είχε πέσει στο έδαφος. Στα επόμενα δευτερόλεπτα, όμως, είδε ότι ο παίκτης δεν αντιδρούσε και ότι είχε χάσει τις αισθήσεις του, με αποτέλεσμα να κληθεί εσπευσμένα το ιατρικό επιτελείο. Ο παίκτης διακομίσθηκε στο νοσοκομείο, αλλά ήταν ήδη πολύ αργά, καθώς ο θάνατός του ήταν ακαριαίος (καρδιακή προσβολή).
2 Μαίου 2010 – Αμπρός Βλεχ (Λιβερία)
Άφησε την τελευταία πνοή του από καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια του αγώνα της Ινβίνσιμπλ Ιλέβεν απέναντι στην Μάιτι Μπέιλορ. Μπήκε ως αλλαγή στο δεύτερο ημίχρονο, πριν καταρρεύσει σχεδόν στο κέντρο του γηπέδου και ενώ δίπλα του δεν βρισκόταν κάποιος άλλος ποδοσφαιριστής. Διακομίσθηκε εσπευσμένα σε κοντινό νοσοκομείο, όπου «έσβησε» λίγες ώρες αργότερα.
8 Μαίου 2010 – Γουίλσον Μενέ (Καμπότζη)
Κατέρρευσε κατά τη διάρκεια αγώνα για το πρωτάθλημα της χώρας στο Ολυμπιακό Στάδιο της Καμπότζης. Αγωνιζόταν στην Μετφον.
12 Απριλίου 2011 – Λοκισιμπάγιε Λόκο (Τσαντ)
Ο παλιός διεθνής ποδοσφαιριστής του Τσαντ υπέστη καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια αγώνα για το πρωτάθλημα των Πυρηναίων και ενώ αγωνιζόταν με την ομάδα της Μπεμοντό.
4 Αυγούστου 2011 – Ναόκι Ματσούντα (Ιαπωνία)
Ο παλιός διεθνής Ιάπωνας ποδοσφαιριστής είχε καταρρεύσει (από ανακοπή) κατά τη διάρκεια προπόνησης της Ματσουμότο Γιαμάγκα. Ο 34χρονος άσος διακομίστηκε στο νοσοκομείο αναίσθητος και χωρίς να ανταποκρίνεται στις καρδιακές μαλάξεις. Τέθηκε από την αρχή σε καρδιοαναπνευστική υποστήριξη, ωστόσο δύο 24ωρα αργότερα άφησε την τελευταία πνοή του. Ο Ματσούντα είχε αγωνιστεί 40 φορές με την εθνική Ιαπωνίας και συμμετείχε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002.
13 Νοεμβρίου 2011 – Μπομπσαμ Ελέικο (Βέλγιο)
Ο 30χρονος Βέλγος (γεννημένος στη Νιγηρία) κατέρρευσε ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη ο αγώνας της Μερκσέμ με την Κααρτ. Παρά τις προσπάθειες του ιατρικού επιτελείου να τον επαναφέρουν, δεν κατέστη δυνατόν.
15 Μαρτίου 2012 – Ντ. Βενκατές (Ινδία)
Στο 73ο λεπτό της αναμέτρησης ανάμεσα στην Μπανγκαλόρ και την Ρέιλεγουεϊ, ο 28χρονος επιθετικός των γηπεδούχων μπήκε ως αλλαγή και λίγη ώρα αργότερα άφηνε την τελευταία πνοή του. Σύμφωνα με τα ινδικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, στο γήπεδο δεν βρισκόταν ασθενοφόρο, με αποτέλεσμα να «σβήσει» από ανακοπή λίγο πριν από την ολοκλήρωση του αγώνα, πριν καν του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.
14 Απριλίου 2012 – Πιερμάριο Μοροζίνι (Ιταλία)
Ο άσος της Λιβόρνο κατέρρευσε κατά τη διάρκεια του αγώνα με την Πεσκάρα για τη Serie B. Ο θάνατός του οφείλεται σε ανακοπή.
5 Αυγούστου 2012 - Χένρι Ιχελβέρε Τσινόνσο (Νιγηρία)
Ο Νιγηριανός επιθετικός, Χένρι Ιχελβέρε Τσινόνσο κατέρρευσε στη διάρκεια αγώνα της ρουμανικής Ντέλτα Τούλτσεα, που αγωνίζεται στη Β΄ κατηγορία της χώρας. Οι γιατροί προσπάθησαν να επαναφέρουν τον άτυχο ποδοσφαιριστή, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου