Αρθρογραφία

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΝΕΟΙΟι νέοι άνθρωποι αρχίζουν να κατακτούν τη θέση που τους αρμόζει στις νέες αυτοδιοικητικές καταστάσεις που διαμορφώνονται. Χρόνια κομπάρσοι και απλοί παρατηρητές της διεφθαρμένης και αναποτελεσματικής πολιτικής που εφαρμοζόταν φαίνονται τώρα να παίρνουν θέση και να διεκδικούν να δημιουργήσουν το δικό τους μέλλον. Αρνούμενοι να αποδεχτούν τη μοίρα των κυβερνωμένων από παρωχημένους και αναποτελεσματικούς πολιτικούς επαναστατούν με τη συμμετοχή τους.

Μέσα από τις νέες τεχνολογίες και τις νέες μεθόδους ενημέρωσης και επικοινωνίας διαμορφώνουν το πλαίσιο εκείνο μέσα από το οποίο θα εφαρμοσθούν οι νέες και πιο αποτελεσματικές πολιτικές. Το internet ως εργαλείο μάθησης και προώθησης της γνώσης μπορεί να λειτουργήσει προς την σωστή κατεύθυνση ενός εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ της εξουσίας και των πολιτών και ειδικά των νέων.

Έχουν δημιουργηθεί λοιπόν οι συνθήκες εκείνες που ευδοκιμούν μια εντονότερη δραστηριοποίηση της νεολαίας με τα κοινά. Είτε μέσα από τις υποψηφιότητές τους στις αυτοδιοικητικές εκλογές είτε με την συμμετοχή τους σε διάφορες συλλογικότητες και ομάδες εργασιών αποδεικνύουν ότι ήρθαν για να μείνουν. Η απάντησή τους στην απαξίωση της πολιτικής και στην διαρκώς μεγαλύτερη αποχή από τα κοινά που παρατηρείται είναι η διάθεση για δημιουργία και η πίστη για διόρθωση των κακώς κείμενων. Εντοπίζοντας τα προβλήματα και εφευρίσκοντας τις λύσεις που αρμόζουν έχουν την διάθεση αλλά όχι και τα μέσα για να τις εφαρμόσουν.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οφείλουν και οι ηγέτες των επιμέρους κοινωνιών να προσέξουν και να ανταμείψουν τη νεανική προσφορά με πλαίσια δράσης που θα επικεντρώνονται στις νέες δυνατότητες και στην αναδιαμόρφωση του τρόπου ζωής των νέων. Με νέες ευκαιρίες απασχόλησης να καταστήσουν τον κάθε νέο άνθρωπο ενεργό και χρήσιμο μέλος. Δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας μέσα από προγράμματα ανάπτυξης που μόνο κέρδος θα φέρουν στην αυτοδιοικητική λειτουργία. Με διοργάνωση κατάλληλων εκπαιδευτικών και επιμορφωτικών προγραμμάτων να δώσουν τα εφόδια εκείνα που χρειάζονται οι νέοι άνθρωποι για να σταθούν στο νέο διεθνές και ανταγωνιστικό περιβάλλον. Με εξευρωπαϊσμό των ανάλογων πρακτικών και διασύνδεση με λοιπές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των διάφορων αυτών δράσεων. Να αναδείξουν το σύγχρονο πρόσωπο της χώρας μέσα από την φρεσκάδα που αναδύουν οι νέοι και τις ικανότητες που αυτοί κομίζουν. Με την πρέπουσα ανάπτυξη των πάσης φύσεως αθλητικών δραστηριοτήτων να δίνουν την ευκαιρία για άθληση σε κάθε ενδιαφερόμενο. Αναπτύσσοντας ορθολογικά χώρους που να καλύπτουν κάθε πληθυσμιακή ανάγκη για πρόσβαση σε αθλητικά πεδία. Δημιουργώντας και αναβαθμίζοντας επιτροπές εκπροσώπων νεολαίας να συνδιαλέγονται τα αυτοδιοικητικά όργανα μαζί τους για εξεύρεση και εφαρμογή των αποτελεσματικότερων πολιτικών. Να γίνουν οι νέοι ισότιμοι παίκτες της πολιτικής διοίκησης των τόπων μας εξασφαλίζοντας έτσι και την διάδοχη κατάσταση των ανθρώπων εκείνων που θα αναλάβουν και θα τρέξουν τις τύχες των τοπικών κοινωνιών.

Μέσα από την διάθεση των εχόντων την εξουσία να συναντηθούν με τους νέους μόνο κερδισμένη μπορεί να βγει η τοπική αυτοδιοίκηση και τα κομμάτια που την αποτελούν.