Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Η ΜΕΡΙΜΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, είναι σωματείο για την ενίσχυση του έργου της εταιρίας «ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΘΑΝΑΤΟ» και στηρίζει την ίδρυση και λειτουργία του συμβουλευτικού κέντρου στην Θεσσαλονίκη. Η ανάγκη για τη δημιουργία του συμβουλευτικού κέντρου της Μέριμνας στην Βόρεια Ελλάδα, προέκυψε από την έντονη ζήτηση ανθρώπων και οικογενειών που έχουν ανάγκη από τη συμβουλευτική βοήθεια της Μέριμνας χωρίς όμως να πρέπει να ταξιδεύουν στην Αθήνα. Στόχος είναι να ιδρυθεί και να λειτουργήσει το συμβουλευτικό κέντρο στην Θεσσαλονίκη για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής. Μία πρόσφατη και γενναιόδωρη χορηγία από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» επιτρέπει την αγορά του ακινήτου που θα στεγάσει το συμβουλευτικό κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Οι βασικές ανάγκες για την ίδρυση και λειτουργία του συμβουλευτικού κέντρου στην Θεσσαλονίκη είναι οι εξής:
  • Εξεύρεση πόρων λειτουργίας του Συμβουλευτικού Κέντρου.
  • Στήριξη των εκδηλώσεων του συλλόγου «Οι Φίλοι της Μέριμνας - Θεσσαλονίκη».

Η ΜΕΡΙΜΝΑ είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρία που ιδρύθηκε το 1995 στην Αθήνα από εννέα επιστήμονες από το χώρο της υγείας και της παιδείας με κύριο σκοπό τη στήριξη των παιδιών, των εφήβων και των οικογενειών τους σε κρίσιμες φάσεις της ζωής τους που αντιμετωπίζουν αρρώστια και θάνατο. Η σοβαρή αρρώστια και ο θάνατος αποτελούν εμπειρίες που επηρεάζουν βαθιά τη ζωή κάθε παιδιού ή εφήβου. Στην Ελλάδα είναι άγνωστος ο αριθμός των παιδιών που βιώνουν παρόμοιες εμπειρίες. Παρόλα αυτά, υπολογίζεται ότι ο αριθμός ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες, εάν υπολογίσει κανείς ότι σε κάθε οικογένεια που βιώνει θάνατο μέλους της, υπάρχει τουλάχιστον ένα παιδί που πενθεί την απώλεια γονιού, αδελφού, παππού ή γιαγιάς. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, καθώς σύμφωνα με διεθνείς μελέτες σε χώρες που έχουν βιώσει μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές κρίσεις (π.χ. Ρωσία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Ινδία), η θνησιμότητα εν μέσω περιόδων κρίσης αυξάνεται δραματικά λόγω αυτοκτονιών, καρδιοαγγειακών νοσημάτων εξαιτίας του αυξημένου στρες, παθήσεων του ήπατος και τροχαίων δυστυχημάτων που προκύπτουν από την κατάχρηση αλκοόλ.


Άμεσος στόχος της Μέριμνας είναι η ανάπτυξη και λειτουργία συμβουλευτικού κέντρου στην Θεσσαλονίκη, που θα λειτουργήσει στα πρότυπα του αντίστοιχου της Αθήνας και θα παρέχει δωρεάν τις ακόλουθες υπηρεσίες:

  • Ψυχολογικές Υπηρεσίες για τη στήριξη παιδιών, εφήβων και οικογενειών
που βιώνουν μια σοβαρή ασθένεια ή το θάνατο αγαπημένου τους προσώπου
εξαιτίας της, ενός ατυχήματος, αυτοκτονίας ή δολοφονίας.

  • Συμβουλευτική σε σχολεία και εκπαιδευτικούς που καλούνται να στηρίξουν
ένα μαθητή που νοσεί ή πενθεί, προκειμένου να διευκολύνουν την ένταξή του στη τάξη.

  • Ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες στην κοινότητα σε καταστάσεις κρίσης και καταστροφής. Οι υπηρεσίες αυτές προσφέρονται σε σχολεία, δήμους και
κοινότητες που έχουν βιώσει τραυματική απώλεια ή ένα καταστροφικό γεγονός (σεισμός, πυρκαγιά, τροχαία με πολλαπλές απώλειες, κλπ.).

  • Συμβουλευτική μέσω τηλεφώνου για όσες οικογένειες, φορείς ή επαγγελματίες κατοικούν σε απόμακρες περιοχές της Βορείου Ελλάδας και δεν έχουν την δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στο Συμβουλευτικό Κέντρο.

  • Εκπαιδευτικά προγράμματα για ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς,
εκπαιδευτικούς, παιδιάτρους, νοσηλευτές και επισκέπτες υγείας που φροντίζουν παιδιά και οικογένειες που βιώνουν απώλειες στη ζωή τους.

  • Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα δίκτυο επαγγελματιών υγείας και παιδείας που θα λειτουργούν ως πρόσωπα αναφοράς στις τοπικές κοινότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου