Τρίτη, 30 Δεκεμβρίου 2014

Παρασκευή Βασιλόπιτας στο ΦΑΡΟ του ΚΟΣΜΟΥ! Καλή Χρονιά!


Σκέψεις ενόψει Πρωτοχρονιάς... Ένας ηθοποιός παριστάνει τον φτωχό, περπατώντας στους δρόμους και ζητώντας από τα άτομα που έτρωγαν να του δώσουν λίγο από το φαγητό τους. Όλοι αρνούνται να του δώσουν. Ζητά, λοιπόν, φαγητό από έναν φτωχό που κάθεται στην άκρη ενός πεζοδρομίου και τρώει. Εκείνος αμέσως του δίνει λίγο από το φαγητό που έχει. Ο ηθοποιός τον ευχαριστεί και φεύγει. Επιστρέφει λίγο αργότερα με μια πίτσα. Την δίνει στον φτωχό, του εξηγεί πως ήταν ηθοποιός. Εκείνος παίρνει την πίτσα και κλαίει από ευτυχία. 
Κι ο άνθρωπος μεγάλωσε, τελείωσε το σχολείο, την σχολή, το μεταπτυχιακό, το διδακτορικό, το δεύτερο πτυχίο… Κι ο άνθρωπος έπρεπε να αποκτήσει πιο πολλές γνώσεις, να ξεχωρίσει, να μάθει πολλά για να τον έχουν ανάγκη και να αποκτήσει πιο πολλά χρήματα από τους άλλους. Μέχρι που κοίταξε δίπλα του κι είδε έναν άλλο άνθρωπο να μεγαλώνει, να τελειώνει το σχολείο, τη σχολή, το μεταπτυχιακό, το διδακτορικό, το δεύτερο πτυχίο.. Ο πρώτος άνθρωπος σκέφτηκε να κάνει, λοιπόν, και δεύτερο μεταπτυχιακό, να ξεπεράσει τον άλλον άνθρωπο, τον συνάνθρωπό του. Κι όταν βρήκε δουλειά δεν είπε τίποτα, μην τυχόν και του πάρει τη θέση ο διπλανός. Κι έτσι ο άνθρωπος έμεινε μόνος ανάμεσα σε πολλούς. 
Κι όταν του ζητήθηκε να δώσει φαγητό σε έναν φτωχό, ο άνθρωπος αρνήθηκε. Δεν ήθελε να του πάρουν αυτό που απέκτησε με τόσο κόπο. Κι όλοι οι άνθρωποι αρνήθηκαν στον φτωχό ένα κομμάτι από το φαγητό τους. Η κοινωνία τους έμαθε να κρατούν τα πάντα για εκείνους, να μην εκδηλώνουν στοιχεία του εαυτού τους.. 
Να είσαι κοινωνικός; Να είσαι γενναιόδωρος; Αν είναι δυνατόν να θες να είσαι γενναιόδωρος!!! Για να σου τα πάρουν όλα;;; Κι, όμως, ο εαυτός σου δεν χάθηκε. Βγάλε τον έξω. Όχι γιατί αν μια μέρα γίνεις φτωχός θα θες ένα κομμάτι ψωμί να στο δώσουν οι άλλοι, αλλά γιατί ΑΥΤΟΣ ΕΙΣΑΙ! Αυτό κράτησε τον άνθρωπο εδώ, το ότι έφτιαξε ομάδες κι έδωσε και πήρε.

 Στο γκρεμό, η μοναξιά δεν θα σε σώσει, το χέρι του άλλου θα ζητάς. Πάλεψε για αυτό, είτε είναι σχέση φιλική/ερωτική είτε είναι να δώσεις φαγητό σε έναν φτωχό. Ναι, ξέρω.. Είναι λόγια. Όποιος θέλει να είναι ο εαυτός του δεν θα μείνει στα λόγια, αλλά στις πράξεις που κρύβονται από πίσω. 

Είμαστε οι επιλογές μας, οι πράξεις μας, το μυαλό μας. Αυτός είναι ο εαυτός μας κι είναι δύσκολο να είμαστε αυτός ο εαυτός σε έναν κόσμο που ζητάει άλλα. Αλλά δεν είναι αδύνατο. Δώσε γιατί το θες και θα πάρεις κι ας μην το θες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου