Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2013

Θεματική Ενότητα «Άσκηση & Aγωγή Υγείας»Υπεύθυνη Θεματικής Ενότητας

«Άσκηση & Aγωγή Υγείας»
Μαρία Μήτσιου, Σύμβουλος Υγείας- Αθλητιατρικής- MSc-PhDc

Η Φυσική Αγωγή περικλείει πολλές έννοιες που μπορεί να μην είναι νέες αλλά δίνεται νέα έμφαση σε αυτές. Μέρος της πολυπλοκότητας οφείλεται στο ότι υπάρχουν αλληλοσυσχετίσεις μεταξύ των εννοιών Αθλοπαιδιές, Παιχνίδι, Φυσική Αγωγή, Φυσική Αναψυχή, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να μπορεί κανείς να διακρίνει τη μία από την άλλη. Γενικά, ιστορικά οι ορισμοί περιστράφηκαν γύρω από 2 αντίθετες έννοιες, δηλ. αγωγή του σώματος (education for the physical) και αγωγή μέσω του σώματος(education through the physical). Δυστυχώς σήμερα τα παιδιά δεν παίζουν όπως άλλοτε στις αυλές, στις αλάνες και στη "γειτονιά". Έτσι βασικά παιχνίδια των δικών μας παιδικών χρόνων, τους είναι άγνωστα, ακόμα και το κουτσό.

Πρωτίστος, στόχος μας είναι οι νέοι της παρέας να απολαμβάνουν καθημερινά ένα πρόγραμμα που συνδυάζει το παιχνίδι, τον αθλητισμό και τη διασκέδαση! Πρωταθλήματα, παιχνίδια και υπαίθριες δραστηριότητες θα συναρπάσουν τους συμμετέχοντες που θα αθληθούν, θα τραγουδήσουν, θα χορέψουν και θα τους χαρίσουν στιγμές που κρατούν μια ζωή!
Εμπλουτίζοντας τη συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών και των εφήβων από την πολύπτυχη συμμετοχή σε αυτά μέσω της τέχνης, εντάξαμε τις αθλητικές δραστηριότητες στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της ακαδημίας Πολιτισμού. Γιατί ο Αθλητισμός είναι Πολιτισμός. Με έμφαση στα παιδαγωγικά παιχνίδια που προάγουν την ευγενή άμιλλα, την ομαδικότητα και την αναδρομή στα παλαιότερα -παιχνίδια της αυλής & της αλάνας.

Ο δεύτερος στόχος στη Θεματική ενότητα «Άσκηση & Αγωγή Υγείας» είναι η εκμάθηση Πρώτων Βοηθειών και βασικών αρχών Υγιεινής. Πολλοί άνθρωποι έχουμε βρεθεί κάποια στιγμή στην ανάγκη να αντιμετωπίσουμε ένα επείγον περιστατικό. Η ασθένεια ή το ατύχημα μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή και σε οποιονδήποτε. Τότε  χρειάζεται να έχουμε τις απαραίτητες γνώσεις για να προσφέρουμε τις πρώτες βοήθειες και να φροντίσουμε το συνάνθρωπο ή το συγγενή μας. Αυτό, λοιπόν, καλούμαστε να διδάξουμε με τον πιο απλό, κατανοητό τρόπο στα παιδιά, γιατί στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες διδάσκεται σαν βασικό μάθημα στα σχολεία.

Στόχοι του προγράμματος σε παιδιά ηλικίας 4-12:

δημιουργική έκφραση των συναισθημάτων
ανάπτυξη της δημιουργίας και της φαντασίας
αίσθημα επιτυχίας και επιβράβευσης
ψυχοκινητική αγωγή
αθλητική αγωγή
καλλιέργεια του «ευ αγωνίζεσθε»
επικοινωνία-φιλία-συνεργασία
εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες και στις βασικές αρχές υγιεινής

Ελάτε στην παρέα μας και διαλέξτε το πρόγραμμα που σας ταιριάζει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου