Όσοι παρευρέθησαν στη γιορτή έζησαν όμορφες και δημιουργικές στιγμές ακούγοντας παραμύθια για μύλους και μυλωνάδες, για νεράιδες και μαγικά φορέματα, παίζοντας παζλ - συνθέτοντας εικόνες από καρτ ποστάλ του μεσοπολέμου, βλέποντας τον αγγειοπλάστη να πλάθει αγγεία στον κεραμικό τροχό και κατασκευάζοντας παιχνίδια από πηλό, στον κήπο του Μουσείου.
“Ελληνικό Κέντρο Προβολής Λαογραφίας Μακεδονίας- Θράκης ΑΛΚΗ” ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΙ ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ
Βασ. Όλγας 68
Θεσσαλονίκη
Για σε το πρώτο κλάψιμο
για σε το πρώτο γέλιο.
Εσύ 'σαι το θεμέλιο
που χτίζεται η ζωή.
Για σε το πρωτο φίλημα
για σένα η πρώτη κρίση
εσύ'σαι η θεία βρύση
που λούζεται η ψυχή.
Για σε το πρώτο μίλημα
για σε το πρώτο χάδι
εσύ' σαι τ' άγιο υφάδι
που υφαίνεται η ζωή.
Για σε το πρώτο βάδισμα
για σένα η πρώτη αγκάλη
εσύ'σαι ο ήλιος πάλι
που λάμπει στην ψυχή.
Για σε το πρώτο τάξιμο
για σε το πρώτο δόσμα
εσύ' σαι τ' άγιο κλώσμα
που κλώθεται η ζωή.
Για σε το πρώτο κλάψιμο,
για σε το πρώτο γέλιο
εσύ' σαι το θεμέλιο
που χτίζεται η ζωή.
Γ.Αθάνα - Τ. Βυθουλκα-Σωτηροπούλου.
Η Γιορτή της Μητέρας γιορτάζεται σήμερα στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Οι ρίζες της γιορτής όμως, χάνονται στην αρχαία Ελλάδα.
Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν καθιερώσει τη Γιορτή της Γαίας. Ήταν γιορτή της άνοιξης, στην οποία λατρευόταν η Γαία, η μητέρα Γη, μητέρα όλων των θεών και των ανθρώπων. Αργότερα, την αντικατέστησε η κόρη της, η Ρέα, σύζυγος του Κρόνου, μητέρα του Δία και όλων των Ολύμπιων θεών και θεά της γονιμότητας.
Τον 17ο αιώνα, η Γιορτή της Μητέρας συναντάται στη Βρετανία ως «Mothering Sunday», που γιορταζόταν την 4η Κυριακή της Σαρακοστής προς τιμήν της Παναγίας και όλων των μητέρων της Αγγλίας. Tην ημέρα αυτή, οι υπηρέτες που έμεναν στο σπίτι των αφεντικών τους, έπαιρναν άδεια για να επιστρέψουν στο σπίτι τους και να περάσουν την ημέρα με τη μητέρα τους.
Με την εξάπλωση του χριστιανισμού στην Ευρώπη, η γιορτή γινόταν προς τιμήν της «Μητέρας Εκκλησίας» αλλά με τα χρόνια οι δύο έννοιες ταυτίστηκαν, με αποτέλεσμα να τιμάται η εκκλησία μαζί με τη μητέρα.
Η δεύτερη Κυριακή του Μάη καθιερώθηκε ως εθνική γιορτή της μητέρας στις ΗΠΑ, από την Ana Jarvis από τη Φιλαδέλφεια. Η Jarvis, θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη της μητέρας της, ξεκίνησε το 1907 εκστρατεία για να καθιερωθεί μία επίσημη γιορτή της μητέρας. Η προσπάθειά της βρήκε ανταπόκριση και έγινε επίσημα εθνική γιορτή των ΗΠΑ το 1914 με προεδρικό διάταγμα, που όριζε την 2η Κυριακή του Μαΐου ως Ημέρα της Μητέρας.
Στην Ελλάδα, η γιορτή της μητέρας γιορτάστηκε για πρώτη φορά, στις 2 Φεβρουαρίου του 1929. Η επιλογή αυτής της ημέρας έγινε για να συνδυάζεται η γιορτή της μητέρας με τη μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης, τη γιορτή της Υπαπαντής. Τελικά, τη δεκαετία του ‘60 η γιορτή μεταφέρθηκε από τις 2 Φεβρουαρίου τη 2η Κυριακή του Μαΐου.
Έτσι, κάθε 2η Κυριακή του Μαΐου έχει καθιερωθεί να γιορτάζουν οι μανούλες όλου του κόσμου. Είναι μία γιορτή με συμβολικό χαρακτήρα. Μία ευκαιρία να εκφράσουμε στη γυναίκα, που μας έδωσε τη ζωή την αγάπη και το σεβασμό μας. Γιορτή της Μητέρας, λοιπόν, σήμερα. Λίγα λουλούδια, ένα τρυφερό χαμόγελο, ένα γλυκό φιλί και ένα απλό «ευχαριστώ» μπορεί να είναι λίγα για να χωρέσουν την ευγνωμοσύνη μας για όλα όσα ακούραστα μας προσφέρει η μητέρα. Είναι όμως αρκετά για να την κάνουν ευτυχισμένη.
Σου εύχομαι ολόψυχα να γίνεις μητέρα, με μεγάλη οικογένεια! Άνθρωποι σαν και εσένα αξίζουν το Θείο Δώρο της μητρότητας πραγματικά...
ΑπάντησηΔιαγραφή